Familie en vrienden inlichten over de scheiding

Dat het gesprek met de kinderen uiterst belangrijk is en goed voorbereid moet worden, daar is geen twijfel over mogelijk.Maar ook familie, vrienden, collega’s,… moeten geïnformeerd worden over de scheiding, en dit in een periode die doorgaans al heel wat zorgen en verdriet met zich meebrengt.

Lees meer »

Scheiden op latere leeftijd

Elke dag gaan er gemiddeld zes koppels van 65 jaar of ouder uit elkaar in ons land. Na een huwelijk van 35 jaar of meer. Het aantal scheidingen bij 65-plussers steeg in 2021 met 46% ten opzichte van 2012, volgens cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Lees meer »

Kinderen en scheiding: spreekrecht voor ALLE kinderen

Kinderen en jongeren willen écht gehoord worden bij de scheiding van hun ouders.Vanaf 12 jaar hebben kinderen in ons land het recht om gehoord te worden door een familierechter naar aanleiding van de scheiding van hun ouders.  ‘Familierechters doen daarbij wat ze kunnen met de middelen die ze hebben’, stelt Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.  Maar het Kinderrechtencommissariaat vindt dat ALLE kinderen spreekRECHT moeten krijgen, ook als ze jonger zijn dan 12 jaar, weliswaar met de juiste omkadering.

Lees meer »

Bemiddeling: het kostenplaatje

Uit recent onderzoek blijkt het kostenplaatje toch wel een belangrijke reden om bemiddeling te verkiezen boven een gerechtelijke procedure. Door de gerichte en persoonlijke aanpak, is bemiddeling efficiënt, zowel op het vlak van tijdsduur als van kosten.  Bovendien is bemiddeling vrijgesteld van BTW.Dus ook op financieel vlak is bemiddeling een interessante keuze!

Lees meer »