De eerste feestdagen na scheiding

Gepubliceerd op 21 december 2022 om 17:01

Hoe kom je de eerste feestdagen door na jullie scheiding?
Enkele tips om je hierbij te helpen:

 • Maak tijdig duidelijke afspraken over wanneer jullie kinderen bij wie zijn in deze periode.
  In een goede scheidings- of ouderschapsovereenkomst staat er opgenomen wat jullie overeengekomen zijn over het verblijf van jullie kinderen, ook specifiek rond de feestdagen. Misschien lukt het jullie nog om dit jaarlijks samen te bespreken en flexibel te zijn naar elkaar, zodat jullie zo veel mogelijk met de noden en wensen van jullie kinderen en jullie zelf als ouders rekening kunnen houden.
 • Communiceer de afspraken tijdig en duidelijk aan jullie kinderen.
  Kinderen zoeken houvast, en willen een duidelijk zicht hebben op deze periode. De vaste schoolstructuur valt al weg in de kerstvakantie, dus reden te meer om rustig de tijd te nemen om de regeling met jullie kind(eren) te overlopen.  Voor jonge kinderen kan het helpen om met symbooltjes aan te geven wanneer ze bij wie zijn, zodat ze dit zelf op een kalender kunnen mee volgen.
 • Gun jullie kinderen en elkaar een gezellige tijd.
  Ook al is het moeilijk en doet de scheiding nog pijn, probeer de focus te leggen bij jullie kinderen en gun hen een fijne tijd bij de andere ouder. Het is zo belangrijk voor de kinderen om het gevoel te hebben niet te moeten kiezen tussen beide ouders en voluit te kunnen genieten zonder zich schuldig te voelen naar de afwezige ouder.
  Bovendien helpt het ook jezelf bij de verwerking van de scheiding om blije kinderen te zien.
 • Start met het creëren van nieuwe tradities en mooie herinneringen.
  Bekijk de scheiding als een nieuwe start, als een kans om na te denken over welke herinneringen je jullie kinderen wil meegeven. Wees daarbij flexibel en creatief.  Feestdagen vieren kan op elk moment en op vele manieren.  Maak er samen een warme tijd van!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.