Verblijfsregeling tijdens de feestdagen

Gepubliceerd op 7 december 2023 om 17:57

Bij scheiding maken ouders doorgaans duidelijke afspraken over de verblijfsregeling van de kinderen tijdens de feestdagen.  In de praktijk is het nochtans best mogelijk dat na verloop van tijd de noden hierrond veranderen: een nieuwe partner, een nieuw samengesteld gezin, vraag van de kinderen, leeftijd van de kinderen,….

 

Hoe hiermee omgaan?

Essentieel daarbij zijn

COMMUNICATIE

FLEXIBILITEIT

 

Voor het ene ouderpaar gaat dit vanzelf, bij het andere loopt dit soms erg stroef. 

Het gesprek over een wijziging durven aangaan is op zich al positief.  Nochtans kan een vraag tot afwijking op de afgesproken regeling soms hard aankomen, zodat de reactie hierop -zelfs goedbedoeld- (te) emotioneel of defensief kan lijken: ‘de kinderen zijn het nu zo gewoon’, ‘het is in het belang van de kinderen dat ze deze houvast hebben’,… Het is dan belangrijk om escalatie te vermijden en de kinderen hier niet mee te confronteren. En alleszins de keuze niet bij de kinderen te leggen, ze willen zo graag loyaal naar beide ouders kunnen blijven.

 

Flexibiliteit vanwege de ouders zou dan wel de sleutel kunnen zijn:
vier gezellige feestdagen op het ogenblik dat de kinderen bij je zijn, de datum op de kalender is niet meer dan een cijfer.  Volgend jaar is er misschien weer een andere vraag tot wijziging.

 

Als de kinderen voelen dat jullie als ouders elk jullie best doen om warme feesten te vieren, en het elkaar als ouders kunnen gunnen dat jullie kinderen op elke plek graag zijn, dan bieden jullie de kinderen de mooiste feestdagen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.