Scheiden op latere leeftijd

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 12:31

Elke dag gaan er gemiddeld zes koppels van 65 jaar of ouder uit elkaar in ons land. Na een huwelijk van 35 jaar of meer. Het aantal scheidingen bij 65-plussers steeg in 2021 met 46% ten opzichte van 2012, volgens cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

 

Hoe weet je of je maar beter de stap naar een scheiding kan zetten?

Een relatie beëindigen is nooit gemakkelijk, en zeker niet als het een erg lange relatie betreft.
In een aantal -uitzonderlijke- gevallen zien we signalen die heel nadrukkelijk en onoverkomelijk in de richting van een scheiding wijzen: fysiek geweld, psychisch geweld, bedreigende situaties, verlies van elke vorm van respect ten aanzien van elkaar, vernederingen,..

 

Meestal is het echter niet zo zwart-wit.  Partners geven een verschillende invulling aan de tijd die is vrijgekomen door pensioen of door het zelfstandig worden van de kinderen.  Eén van de partners voelt de drang om ‘nog alles uit de resterende jaren te halen’.  Of ze beseffen dat ze niet (meer) met elkaar kunnen communiceren, of ze irriteren elkaar of verdragen elkaar zelfs niet meer. 
En wat dan?

Opnieuw investeren in de relatie, de pijnpunten bespreken en eigen verantwoordelijkheid opnemen voor de bestaande situatie is zeker een optie, maar uiteraard ook een serieuze opdracht.  Of stilstaan bij de vraag of het een mogelijkheid is om toch nog ‘opnieuw’ te beginnen met elkaar, eventueel in een andere vorm.  Misschien helpt het om ieder zijn eigen tijd en ruimte te gunnen, met letterlijk voor ieder een eigen plek in het huis.

Als een scheiding om de hoek loert, is het zeker zinvol om je concreet voor te stellen hoe je leven er zal uitzien na de scheiding.  Zou je echt zonder je partner verder kunnen, die ondanks ruzies en irritaties misschien toch je beste vriend, steun en toeverlaat is?  Wat met je sociale vangnet, jullie kinderen, familie, vrienden?  Wat zal er gebeuren met jullie huis, en de buurt waar jullie wonen?

 

Toch maar -desnoods krampachtig- vasthouden aan wat je hebt en de rest van je leven maar blijven ‘uitzitten’? 

Neen! Wel een pleidooi om niet met je vragen, angsten en onzekerheden te blijven zitten, en bewuste keuzes en afwegingen te maken!  Zo kunnen jullie beslissen tot een weloverwogen scheiding of tot een positief aanvaarden en invullen van jullie relatie.

 

Als bemiddelaar wil ik graag mee op pad gaan om jullie hierbij te helpen.
Atijd welkom via lieve.meesters@telenet.be
www.lievemeesters.be

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.