Kinderen en scheiding: wat vinden ze écht belangrijk?

Gepubliceerd op 5 april 2021 om 19:26

En waar kunnen jullie als gescheiden ouders rekening mee houden voor jullie kinderen?


Enkele concrete tips:

  • Geef hen de kans om hun beide ouders graag te blijven zien.  Kinderen willen niet kiezen, en ze moeten dat ook niet.
    Accepteer en verdraag (of probeer zelfs blij te zijn) dat je kind plots liever naar de andere ouder gaat, of daar langer zou willen blijven.  Soms zijn ze gewoonweg liever bij de ene, of missen ze de andere ouder meer.  Jullie verschillen als ouders van karakter, doen andere dingen met hen, koken misschien erg verschillend, wonen anders,....  Dus onvermijdelijk is het soms gezelliger, lekkerder of leuker bij de andere ouder, het is maar hoe jullie kind het op dat ogenblik bekijkt.  Laat kinderen toe hun beide ouders graag te zien, zonder te vergelijken, te meten of te wegen!
  • Spreek positief over de andere ouder.  Het zal zeker niet altijd evident zijn om iets goed te zeggen over je ex.  Jullie gingen niet voor niets uit elkaar.  Maar voor jullie kinderen blijft hij hun papa en zij hun mama.  
  • Laat ook je kind toe om te vertellen over de leuke tijd bij de andere ouder, en laat blijken dat je dat fijn vindt voor je kind, zonder dat je er zelf verdrietig of boos om wordt.
  • Vind het oké als je kind tijdens de periode bij jou graag even contact heeft met de andere ouder.  Een kind mist nu eenmaal soms de andere ouder ook, en je zal zelf het omgekeerde ook appreciëren.  Het draagt bij aan het goed voelen van je kind als het weet dat het altijd bij zijn beide ouders terecht kan.
  • Accepteer het als je kind de nieuwe partner van je ex graag heeft.  Het is zoveel gemakkelijker voor je kind als dit een fijn contact is.  En twijfel er niet aan dat jij uiteindelijk toch altijd dé papa of dé mama blijft.
  • En misschien het allerbelangrijkste? Jullie kinderen willen jullie graag zelf gelukkig zien, op die manier kunnen ze onbezorgd opgroeien tot evenwichtige tieners.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.