Scheiden of blijven?

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 18:49

Recent te lezen in de media: ‘Bekend showbizz-koppel dat gescheiden is na 20 jaar huwelijk, is een goed jaar na hun scheiding opnieuw aan het daten.  De twee willen bekijken welke gevoelens er nog zijn….’.

 

Natuurlijk klinkt een hereniging heel romantisch.  Natuurlijk laten gevoelens zich niet dicteren.  Familie en vrienden zullen verheugd zijn met een verzoening.  En de kinderen dan!  Zij zijn altijd blijven hopen dat het misschien toch nog ooit terug goed zou komen….

 

Maar aan de andere kant kan er iedereen veel leed bespaard blijven door een zeer grondige denkoefening te doen vóór een scheiding.


Als familiaal bemiddelaar beschouw ik het als mijn morele plicht om aan elk koppel dat hun scheiding via bemiddeling wil regelen, eerst de zeer fundamentele vraag te stellen of ze beiden voldoende overtuigd zijn om hun relatie te beëindigen.


In vele gevallen zijn de beide partners er al ruime tijd erg zeker van dat een scheiding de beste oplossing is, in de praktijk blijkt dit meestal ook te kloppen. 


Meer dan eens is slechts één van de twee partners erg overtuigd om de relatie stop te zetten. Vaak is er dan voor de andere partner geen andere optie dan de tijd te nemen om zich bij deze – soms droevige en moeilijk te aanvaarden – beslissing neer te leggen.   

Maar voor sommige koppels is de vraagstelling naar hun overtuiging en motivatie voor een scheiding al voldoende om te beginnen twijfelen.  Na een eerste gesprek -en dus ook na een confrontatie met het verlies dat een scheiding met zich meebrengt- dringt soms het besef door dat de relatie misschien toch te goed is om op te geven, maar vaak ook de bevestiging dat ze te slecht is om te blijven duren.


Scheiden of blijven? Beide beslissingen kunnen de juiste zijn, als ze maar goed doordacht en niet impulsief genomen worden.  Voldoende tijd nemen en elkaar voldoende tijd gunnen is hierbij cruciaal.


Wat zeker is, een verzoening vóór een scheiding levert zoveel meer winnaars op dan een hereniging achteraf.  Bemiddeling helpt niet alleen om een scheiding te regelen, maar ook om de vraag ‘scheiden of blijven’ te stellen en -als het kan- te beantwoorden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.