Kinderen en jongeren willen écht gehoord worden bij de scheiding van hun ouders.
Vanaf 12 jaar hebben kinderen in ons land het recht om gehoord te worden door een familierechter naar aanleiding van de scheiding van hun ouders. ‘Familierechters doen daarbij wat ze kunnen met de middelen die ze hebben’, stelt Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Maar het Kinderrechtencommissariaat vindt dat ALLE kinderen spreekRECHT moeten krijgen, ook als ze jonger zijn dan 12 jaar, weliswaar met de juiste omkadering.
Uit onderzoek (SiV Scheiden in Vlaanderen) blijkt dat kinderen die betrokken werden en hun stem hebben kunnen laten horen bij de scheiding van hun ouders, een vlotter verwerkingsproces doorlopen en achteraf een hogere levenskwaliteit hebben.
Bemiddeling, een alternatief voor scheiden via de rechtbank, biedt de mogelijkheid om kindgesprekken te voeren met aandacht voor de behoeften van jullie kind. We kunnen dan rekening houden met deze noden in jullie ouderschapsovereenkomst.
Daarnaast kunnen we jullie kinderen ondersteunen door te luisteren naar hun vragen en bijvoorbeeld uit te leggen wat scheiding precies inhoudt.
We doen er daarbij alles aan om het kind zich op zijn gemak te laten voelen in een kindvriendelijke ruimte, en gunnen het de tijd die het daarvoor nodig heeft.
Ook kunnen vervolggesprekken nuttig zijn. Behoeften van kinderen kunnen namelijk in de tijd evolueren en er kan een vraag tot wijziging gesteld worden, bijvoorbeeld van de verblijfsregeling. Op deze basis zou de ouderschapsovereenkomst dan kunnen aangepast worden.
Aarzel dus nooit om de vraag te stellen om jullie kind een stem te geven bij scheiding.
Reactie plaatsen
Reacties